Renovering
Att inneha en bostadsrätt innebär att man är medlem i en bostadsrättsförening som äger fastigheten och att man har nyttjanderätt till ”sin” lägenhet. Samtidigt äger man en ekonomisk andel i bostadsrättsföreningen.
Innebörden av detta är att vi, som bostadsrättsinnehavare, måste iaktta vissa regler i samband med att vi planerar att renovera, bygga om eller bygga till ”vår” lägenhet.
För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet, måste du anmäla detta till styrelsen senast två månader före planerad start. Styrelsen fattar sedan beslut om det är ok.
Vad säger stadgarna?
Enligt Brf Astrakangatans stadgar:
27 § Bostadrättsinnehavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar
- ingrepp in en bärande konstruktion
- ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten eller
- annan väsentlig förändring av lägenheten
Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i första stycket ominte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
Vad är väsentliga ändringar?
Väsentliga ändringar är sådana som t ex berör bärande konstruktioner, som avsevärt förändrar planlösningen, eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.
Om du känner osäkerhet om en planerad åtgärd fordrar styrelsens tillstånd, dvs om åtgärden ligger i gränszonen mellan icke väsentliga eller väsentliga, åligger det bostadsrättsinnehavaren att samråda med styrelsen innan åtgärden vidtas.
Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som bostadsrätts innehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.
All våtrumsarbete ska utföras av en auktoriserad entreprenör. För att undvika framtida vattenskador ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).
Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, elcentral eller det ordinarie nätet, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse.
Ombyggnad av fastighetens VVS-system får endast utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande.
Du får inte sätta igen befintlig ventilation, eller ändra till annan typ av ventilation.
Tänk på...
...att inte störa dina grannar i samband med ombyggnad. Ombyggnadsarbetet får inte utföras på kvällar eller nätter.
Ta hjälp av Dryft!
Vi samarbetar med Dryft som finns här för alla hantverksrelaterade frågor och behov - små som stora. Dryft har snickare, målare, elektriker, plattsättare, rörmokare och konstruktörer. Alla hantverkare fullt anställda på Dryft och såklart med kollektivavtal. Dryft kan hjälpa oss med allt från råd och inspiration till planering och utförande. Här har vi en egen sida hos Dryft där vi kan läsa mer och kontakta Dryft till exempel genom att boka ett videomöte där det ofta finns tider samma dag: